De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) probeert meer evenwicht te brengen in de arbeidsmarkt door vaste en flexibele contracten dichter bij elkaar te brengen. In de wet zijn allerlei maatregelen opgenomen die bescherming moeten bieden aan werknemers. Het ontslagrecht is daarentegen wat versoepeld voor werkgevers. Voor de uitzend- en payroll branche heeft deze wet veel gevolgen alsook voor het bedrijfsleven. Flexwerkers contracteren wordt duurder en dat gaan we merken aan het biertje op het terras en aan de dagdagelijkse boodschappen omdat veel horeca en productiebedrijven nu eenmaal met oproepkrachten werken. De gehele uitzendbranche moest eind 2019 aan de bak om klanten te informeren en systemen te updaten. Vanwege de complexiteit van het project, de vele onderliggende projecten en de krappe doorlooptijd hebben Timing en The Acceleration Group
mij gevraagd dit programma te managen.
Nieuwe wet en regelgeving heeft impact op de gehele branche. De uitgangspunten van de wet zijn voor iedere uitzend-of payroll organisatie hetzelfde. Voor een marketeer geldt: kan ik met deze externe omgevingsvariabelen (lees wet) ook meerwaarde en onderscheidend vermogen vinden voor mijn klanten. Het antwoord is natuurlijk altijd ja. Door als een van de eerste uitzendorganisaties duidelijkheid te geven aan klanten over de onduidelijke WAB-wetgeving, heeft Timing groep een positie verworven als kennisinstituut. Met pragmatische betekenisvolle tips voor ondernemers, is vertrouwen gecreëerd bij klanten. Ik ben op zoek gegaan naar proposities (lees contractvormen en dienstverlening) om waardevolle flexarbeid te bieden, rekening houdend met WAB en aansluitend op klantwensen. Dit heeft gezorgd voor product/markt combinaties. Daarmee werden stap 1 en stap 2 van het programma in de stijgers gezet: Nieuwe beleid opzetten en het samenstellen van stuurgroep en projectteam, zodat goed programma management kan worden gerealiseerd. Dit ging niet makkelijk en soms met twee stappen voorruit en weer een stap terug. Met workshops, brainstorms en afstemsessies is beleid op papier gezet wat de start is geweest van het project.
Agile werken werkt
Met het team zijn epics (hoofd deliverables) vertaalt naar business requirements (user stories) om vervolgens te prioriteren op basis van wet- en regelgeving en waarde toevoeging voor klant en operatie. Deze userstories zijn uitgewerkt door de workstreamleads die allen een eigen verantwoordelijkheid hebben gedragen voor de oplevering van het programma. Wekelijkse afstemming tussen stuurgroep en projectteam zorgde voor voortgang. Met uiteraard inhoudelijke input van mij, want alleen het programma managen is niet aan mij besteed. Intussen werden steeds minder vragen gesteld vanuit de organisatie en klanten over WAB vanwege de FAQ lijst die up to date en toegankelijk werd gehouden.
Wat is bereikt
Intern en extern is getraind op WAB en de gevolgen voor klant en flexkracht. Systemen en processen zijn op orde gebracht zodat Timing en haar labels compliant zijn aan wet- en regelgeving. Kanten kunnen kiezen tussen contractvormen afhankelijk van volatiliteit van bedrijfsvoering en passend bij hun bedrijfsvoering. En niet onbelangrijk: ruim 20.000 flexkrachten hebben middels compleet vernieuwde contracten op tijd hun loon ontvangen. Het allerbelangrijkste waar ik dan ook trots op ben!